Varen op rivieren en grote meren

tiengemeten

Op weg naar Tiengemeten

Met onze vereniging doen we met de kajak ook regelmatig rivieren en grote meren aan. Denk hierbij aan de Oude Maas, Grevelingen etc. Op dit type water komt u andere omstandigheden tegen en enige extra oefening is dan ook noodzakelijk. In de zomer wordt er door de groot water groep geoefend en gaat men regelmatig de Oude Maas op. Zo kunt u in optimale omstandigheden kennismaken met de technieken die nodig zijn om op dit type water te varen met de kajak. Daarnaast is een minimum van 3 personen en de juiste uitrusting nodig om te varen in dit soort condities.

Voor het varen op rivieren heeft u naast kajak, peddels, kleding voor de dan geldende omstandigheden en zwemvest de aanbevolen items nodig uit het artikel toervaren (spatzeil, waterdichte ton,fluitje en reserve kleding). Dit is echter een minimum voor leden die met de toerleiding meegaan, de toerleiding beschikt over aanvullende benodigdheden om een tocht veilig te laten verlopen. Wanneer je ook mee wilt varen buiten de warmste maanden dan is een anorak absoluut onmisbaar.

! Op dit type water kun je binnenvaart tegenkomen, zorg dat je tenminste deze flyer van varendoejesamen.nl hebt gelezen.

! Wanneer onderling zonder toercommissie wordt gevaren op Groot Water dien je in ieder geval het boekje van Arend Aalbrecht te hebben gelezen; Vaarregels in Nederland toegespitst op kano en kajak

! Zorg dat je voor het varen op de grote rivieren hebt gekeken of er stuurboordwal plicht geldt. Deze plicht geldt ook buiten de betonning. Een overzicht vindt je in het boekje zoals hierboven vermeld.

! Het is volgens het BPR verplicht om een signaal te kunnen geven. Een hoorn of toeter moet dus meegenomen worden.

! Het water op rivieren en grote meren blijft langer koud, zorg dat u zich kleedt op de watertempratuur en lees zeker deze flyer over onderkoeling van varendoejesamen.nl en het KNRM.

Hieronder een filmpje van een tocht op de Oude Maas;