Wat is kanovaren of kajakvaren?

kanokajakKano, kajak of canadees?
Het woordje kano wordt in Nederland vaak onterecht gebruikt om de kano en kajak te duiden. Dit is anders dan in bijvoorbeeld de Engelse taal, waar een Canoe doorgaans alle kano’s (een canadees is een kano) omvat, maar zeker geen kajaks. Om verwarring te voorkomen bij onze vereniging, waar de aanwezige kano’s zich beperken tot canadees kano’s spreken we dan vaak bewust van canadeesvaren en kajakvaren. In het plaatje rechts wordt duidelijk wat de verschillen zijn.

Heel kort; een kano wordt met een peddel met enkel blad gevaren, een kajak met een peddel met aan elke zijde een blad.

Het volgende filmpje toont eerst een kajak en daarna een canadees kano;

Wat is kanovaren / kajakvaren?
Kanovaren en kajakvaren is een steeds populairder wordende sport voor mensen van alle leeftijden die van de stilte, de natuur en van het water houden. Water in vier seizoenen, op riviertjes, op wilde beken en de grote Zeeuwse wateren.

Het is een sport die je alleen of met meerdere kunt beoefenen. Maar om b.v. veiligheidsredenen kan het verstandig zijn tenminste enige jaren lid te zijn van een kanovereniging.
De leden kunnen je namelijk veel vertellen over kano’s, kajaks, peddels, spatzeilen, soorten water en de eventuele risico’s die daaraan verbonden zijn.

De leden kunnen je adviseren bij aankopen, zodat je met beter materiaal meer vaarplezier beleeft.

Kajakvaren en Kanovaren kan iedereen, je vaart naar eigen kunnen en inzichten, op tijden wanneer het jou uit komt en met zoveel mensen als je zelf wilt.

Voor de kajak- en kanosport moet je wel een beetje sportief zijn: er is wel eens modder bij het instappen en in het water vallen wil ook wel eens voorkomen. Je moet dus kunnen zwemmen.

Leden bepalen zelf aan welke tochten ze mee willen doen. Bij kanovereniging Lekko varen we toertochten, tochten op rivieren en grote meren en zee.

Benieuwd? Kom proefvaren!

Ouwe mannen sport?
Zeker niet, maar de sport kampt zeker met dit imago probleem. Dit komt omdat de meeste mensen de geoefende kanovaarder tegenkomen wanneer zijn door natuurgebied of stad lopen of fietsen. En net zoals met wandelen en fietsen hebben mensen van respectabele leeftijd nu eenmaal wat meer tijd. Het is bovendien een sport die je gemakkelijk kunt blijven doen op hogere leeftijd.
Bezoek je clubavonden dan zul je al snel zien dat er heel wat leeftijdscategorie├źn aanwezig zijn en ook snel zien dat het varen zich niet beperkt tot mannen.
En nog even over die ouwe mannen; Probeer ze eerst maar eens bij te houden!