Cultuurhistorie – vervolg

Onze koffiestop wordt, heel luxe, deze dag verzorgd door de mensen van Scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel.

Bij eerder contact dit jaar met Alexander, de eigenaar van de werf, zijn we door hem uitgenodigd om tijdens ons bezoek aan Leiden even bij zijn werf te komen kijken en te horen wat er zich allemaal op deze scheepstimmerwerf afspeelt.
Het doel van deze historische scheepstimmerwerf is om lokale oude vaartuigen, materialen en scheepsbouwtechnieken in stand te houden.

Dus onder het genot van een kopje koffie of thee, vertelt Alexander ons in geuren en kleuren het verhaal over het ontstaan van zijn plannen een scheepstimmerwerf te bouwen en een begin te maken met de restauratie van een oude “Boeier”. Hier blijkt nog een heel verhaal, tot en met betrokkenheid van het Koningshuis en de Russische Tsaren aan toe, aan vast te zitten.
Na deze introductie kregen we nog de gelegenheid om de rest van de werf te bekijken waarbij ook de authentieke houten kano’s de nodige aandacht van onze eigen kano-zelfbouwers kregen.

Het “even” langskomen resulteerde uiteindelijk in anderhalf uur ondergedompeld worden met passie, vakmanschap, kennis en informatie. Een genot om te zien en te horen. Alexander en Sebas, bedankt voor jullie warme ontvangst en heel veel succes met de verdere activiteiten op- en rond de werf!

Inmiddels is de zon tevoorschijn gekomen en varen we vergezeld van frisse zonnestraaltjes door naar Leiden.
Hier kunnen we nog genieten van mooie oude gevels, molens, bruggen, erg lánge én lage bruggen (mooie gelegenheid voor iedereen om de “bukstijfheid” van de winter uit het lichaam te krijgen) en parken.
Omdat we nog vroeg in het seizoen zijn is er nog geen pleziervaart en mogen de twee rondvaartboten die we tegenkomen eigenlijk geen naam hebben. Lekker rustig dus.

Als we weer bij het startpunt arriveren kunnen we concluderen dat deze dag een goede, gezellig drukke en geslaagde manier is geweest om uit onze kanowinterslaap te komen.
De foto’s en het filmpje (ook Guus en Carel bedankt voor jullie bijdrage) vertellen de rest.

Top